
Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy to fantastyczne ciasto, które jest delikatne, lekkie i smakuje każdemu.
Tort ten to biszkopt przekładany kremem mascarpone oraz brzoskwiniami. Dekoracja z kolorowych, cukrowych kwiatków nadaje mu charakteru oraz daje trochę ciepłego powiewu w te zimne dni. Boki tortu nie przykryłam kremem, ponieważ chciałam, aby był trochę odmienny od klasycznego. Wyglądem trochę przypomina Leśny Mech (tutaj przepis ).
Wypieki domowej roboty sa fajniejsze od kupnych, ponieważ zrobione sa prosto z serca. Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/4 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 14 łyżeczek oleju
- Cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- Szczypta soli
Jajka ubijcie z cukrem, i dodajcie resztę składników. Do okragłej brytranki wyłozonej papierem do pieczenia wylejcie ciasto. Pieczcie w 180 stopniach przez 40 minut. Sprawdzajcie patyczkiem lub wykałaczką czy jest upieczone, jednakże nie wcześniej, niż po 30 minutach.
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- puszka brzoskwini
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 gram mascarpone
Śmietanę ubijcie na sztywno z mascarpone i cukrem. Dodajcie połowę pokrojonych drobno brzoskwini. Przekrójcie biszkopt na pół. Wyłóżcie krem na pierwszą warstwę biszkoptu. Przykryjcie drugim. Wieszch oskubcie z ciasta. Wyłóżcie pokrojone i odsaczone brzoskwinie. Przykryjcie skruszonym ciastem. Podajcie tort schołodzony.


Inne torty:
