Tort Rafaelo

Tort Rafaelo

Tort Rafaelo jest lekko kwaśny przez konfiturę i pysznie kremowy o smaku kokosowym. Pasuje do celebrowania każdej okazji i zasmakuje każdemu kto lubi wiórki kokosowe. Do dekoracji możecie użyć świeżych kwiatów lub dowolnej dekoracji cukrowej lub czekoladowej.

Tort zrobiłam z okazji kolejnych urodzin mojej Babci. Oto jej słowa o wypieku: „Taki nie słodki, ale dobry. Wcale tu nie potrzeba cukru!”, a Dziadek na to: „Zawsze mogę takie jeść.”. To chyba najlepsza recenzja jaką można otrzymać.

Pierwszy raz upiekłam biszkopt. To nic trudnego i nie należy się go bać. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest bardzo uniwersalny, więc nada się jako podstawa wielu ciast.

Do wykonania mojego tortu użyłam własnej konfitury z owoców leśnych, ale możecie również użyć dobrej jakościowo ze sklepu. Te domowe przetwory uważam, że są lepsze, ponieważ wiecie dokładnie jakie owoce zostały użyte, w jakiej proporcji oraz ile cukru dodaliście. Jest to szczególnie ważne dla osób, które są uczulone na pewne owoce.W okresie zimowym w sklepach nie zawsze można spotkać owoce, które przydałyby się do konfitury. Z ratunkiem przychodzą owoce mrożone. Jedna paczka wystarczy Wam na jeden słoiczek, jeśli robicie na bierząco to nie potrzeba więcej.

Tort z pewnością jeszcze upiekę na jedną z wielu okazji. Jest pyszny, lekki i aż chce się zjeść kolejny kawałek. Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj, w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając białka powoli oddawajcie cukier. Gdy białka będą gęste i błyszczące w 3 partiach dodajcie żółtka. Następnie po połączeniu skądników dodajcie w kilku częściach przesiane i połączone ze sobą mąki. Gdy składniki będą połączone do wyłożonej, tylko na dnie, papierem do pieczenia blaszce wylejcie ciasto. Pieczcie około 30 minut w 180 stopniach.

Krem mascarpone:

  • 250 gram sera mascarpone
  • 200 gram śmietanki 30 %
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Zimny ser i śmietankę ubijcie na sztywny krem. Dodajcie startą na małych oczkach białą czekoladę.

Dekoracja:

  • Paczka wiórków kokosowych
  • żywe kwiaty lub czekoladowe i cukrowe dekoracje

Warstwa owocowa:

  • mały słoiczek konfitury z owoców leśnych ( lub 450 gram owoców)

Jeśli chcecie zrobić samodzielnie konfiturę to owoce wraz z 2 łyżkami wody i 3 łyżkami cukru gotujcie do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszajcie częst, aby nie przypalić owoców.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopta odkrójcie trochę góry, tak aby uzyskać płaską powierzchnię. Przekrójcie, aby uzyskać 3 blaty ciasta. Między pierwszym a drugim ułózcie warstwę z konfitury. Między drugim a trzecim dodajcie warstwę z kremu mascarpone. Pamiętajcie, aby użyć około 2/3 masy. Reszta będzie potrzebna do obłożenia ciasta. Przykrycie 3 blatem ciasta i przykryjcie cienką warstwą kremu cały tort. Następnie poryjcie wiórkami kokosowymi oraz zróbcie dekorację.

 

Inne torty:

   

One thought on “Tort Rafaelo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.