Truskawki

Truskawki

Właśnie nadszedł wyczekiwany sezon na truskawki. Jestem strasznie szczęśliwa z tego powodu. Stragany, aż uginają się od polskich, czerwonych owoców z zieloną szypułką.

Truskawka pochodzi ze wschodniej Północnej Ameryki. Uzyskano ją przez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z chilijską. Pierwsze odmiany pojawiły się w Holandii.

Truskawki możecie zjeść na wiele sposobów. Jako surowe i bez dodatków lub przetworzone. Owoce te świetnie nadają się na przetwory (konfitury, dżemy, nalewki), jako dodatek do ciast i deserów, składnik koktajli, sałatek.

Truskawki są niskokaloryczne. Zawierają jedynie 20-30 kalorii w 100 gramach oraz są szczególnie nasycone witaminą C. Spożywane regularnie zmieszają ryzyko schorzeń układu krwionośnego. Koniecznie zwróćcie uwagę, aby kupować tylko te świeże owoce. Mają zielone szypułki, są jędrne i pięknie pachną. Jeśli tylko nie jesteście na nie uczuleni to możecie je jeść bez opamiętania.

 

Pomysły na truskawki:

    


  • P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznice i bogate w witaminy, PWRiS, Warszawa 1983, s. 281-282
  • Anna Parzych, Truskawki – owoce zdrowia i … miłości, www.potreningu.pl (stan na dzień 30.05.2017)
  • potreningu.pl, Truskawki na zdrowie, www.potreningu.pl (stan na dzień 30.05.2017)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline