Truskawkowe okienka z ciasta francuskiego

Truskawkowe okienka z ciasta francuskiego

Dziś w ten pochmurny, deszczowy i słoneczny dzień postanowiłam zrobić coś lekkiego. Przygotowałam truskawkowe okienka z ciasta francuskiego. Są genialne! Lekkie, delikatnie słodkie i nie można się im oprzeć! Sama zjadłam pół blachy na raz.

Okienka możecie wykonać na każdą okazje: na spotkanie rodzinne, ze znajomymi, na podwieczorek do kawy. Z pewnością każde owoce nadadzą się jako farsz. Przepis jest banalnie prosty i szybki. Jeśli zaskoczą was goście zawsze na prędce możecie wykonać takie okienka. Na pewno bedą zachwyceni, że potraficie wyczarować coś w mgnieniu oka. Skladniki

  • rolka ciasta francuskiego
  • garsc owoców w moim wypadku ulubione i sezonowe truskawki
  • lyżka cukru Diamant

Ciasto rozwińcie, podzielcie na 3 części według długiej krawędzi. Potem potnijcie na kwadraty. Wytnijcie w nich okienka, ale w dwoch przeciwległych kątach nacięcia nie mogą się stykać. Następnie na środek nalozcie owoce, a potem dwa, nacięte przeciwległe katy przełóżcie miedzy sobą i sklejcie z brzegami. Proszę przypatrzcie się pierwszej fotografii, ponieważ nie mam pewności czy odpowiednio wyjaśniłam Wam co należy zrobić. Wstawcie do piekarnika na około 20 min do 180 stopni. Zajrzyjcie równie zna stronę http://uczymyjakslodzic.pl może znajdziecie tam interesujące dla Was informacje o cukrze.

Inne propozycje z truskawek:

   



Cukier z głową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline