Wielkanocna Babka drożdżowa z musem truskawkowym

Wielkanocna Babka drożdżowa z musem truskawkowym

Wielkanocna babka drożdżowa z musem truskawkowym to iście wiosenny, świąteczny deser.

Święta wielkanocne nie mogą odbyć się bez BABKI. Co roku niestety napotykam problem: jaką babkę przygotować tym razem. Przecież muszę zrobić jakaś nową. Kilka tygodni temu udało mi się w końcu zrobić ciasto drożdżowe, wiec wybór był prosty. Tak na prawdę wszystko co upieczecie w formie z kominem nazwać można babką, tak wiec wasza babka może być szpinakowa ( tutaj przepis) lub tradycyjnie cytrynowa (tutaj przepis). Sami wybierzcie, która będzie Wam towarzyszyła na świątecznym stołe. Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła

Dodatki:

  • 200 gram zmiksowanych truskawek
  • kwiatki z ogródka

Mleko podgrzejcie do około 30 stopni, aby było letnie. Połączcie je z łyżeczka maki oraz cukru. Dodajcie rozkruszone drożdże. Wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Tak uzyskany zaczyn odstawcie do urośnięcia, tak aby drożdże podwoiły lub potroiły swoja objętość. Jeśli drożdże nie urosna należy zaczyn zrobić jeszcze raz. 

Jajka ubijcie razem z cukrem. Następnie rozpuście masło i odstawcie do ostudzenia. Do maki wlejcie masę jajeczna. Dodajcie zaczyn i po połaczeniu skladników dodajcie lekko ciepłe masło. Teraz przez 10 minut zagniatajcie ciasto. Gdy masa będzie jednolita i błyszczaca odstawcie ja do wyrośnięcia na około 1,5 godzin do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu podzielcie na 2 części. Delikatnie rozciągnięcie je na nieduży prostokąt i posmarujcie musem truskawkowym. Zawinie teraz waszą przyszłą babkę jak roladę. Blaszkę do babki wysmarujcie tylko masłem. Ładnie wyłóżcie pierwsze ciasto. Dobrze dociśnijcie do formy, aby nabrała kształtu babki. Pieczcie w 160 stopniach przez 30 minut z termoobiegiem.

Babka drożdżowa
Babka drożdżowa

Inne ciasta wielkanocne:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.