Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej

Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej

Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej jest kolorowa, zawiera wiele warzyw i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Sałatkę możecie przygotować z dowolnych warzyw, które macie pod ręką. Najważniejsze, aby były świeże. Dzięki temu wasza sałatka będzie wartościowa. Kaszę jaglaną możecie zastąpić dowolną inną kaszą, która lubicie lub ryżem. Sałatka będzie nadal sycąca, ale jednocześnie spersonalizowana pod wasz smak. Do mojej sałatki dodałam paprykę, rzodkiewkę i ogórka jako główne składniki.

Sałatka nadaje się dla osób przebywających na diecie bezglutenowej, diabetycznej, kobiet w ciąży. Dodając kawałki kurczaka sałatka będzie też idealna dla mięsożerców. Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka zielonego
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka pestek dyni

dip:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • mięta
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbeczk czosnku

 

Kaszę jaglaną ugotujcie do miękkości. Ostudzoną dodajcie do pokrojonej sałaty. Resztę warzyw pokrójcie i dodajcie do sałaty. Posypcie łyżką pestek dyni. Koperek, miętę, sól, pieprz, czosnek zmiksujcie z jogurtem naturalnym i oliwą. Proporcję ułóżcie wg. własnych upodobań. Zaczniecie od małych ilości i stopniowo zwiększajcie, aby uzyskać odpowiedni dla Was smak.

 

Inne sałatki:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.