Włoska, domowa pizza na cienkim cieście

Włoska, domowa pizza na cienkim cieście

Włoska, domowa pizza na cienkim cieście to fantastyczna chwila zapomnienia wieczorem. Sprawi. że poczujecie się jak we Włoszech. Idealnie cienkie ciasto i włoski ser mozzarella sprawią, że wasze popołudnie stanie się chwilą wytchnienia.

Pizza, zwłaszcza ta wykonana w domu może sprawić wiele radości. Sami możecie dobrać do niej składniki, a gotowanie wcale nie musibyć samotne. Spróbujcie zaprosić pozostałych domowników. Wspólne gotowanie z dziećmi na pewno sprawi im i wam dodatkowych pozytywnych wrażeń. Sami zdecydujcie czy wolicie margerittę (tutaj przepis), czy może wegetariańską (tutaj przepis) lub taką pyszną wariację składnikową jak dzisiaj moja. Potrawy włoskie maja wielka zaletę w te upalne dni są lekkie i sycące. Dzięki czemu coraz częściej będą u mnie gościły. Składniki:

ciasto:

  • 4 niepełne szklanki mąki do pizzy
  • 1,5 szklanki wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • oliwa do smarowania blaszek i dłoni, na wypadek lepienia się ciasta

sos do pizzy:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/2 łyżeczki ketchupu
  • 1/2/ łyżeczki oregano.

dodatki:

  • 1 pieczarka
  • 3 oliwki czarne
  • kulka sera mozzarelli
  • 1/4 papryki

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączcie ze sobą i wyróbcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od rąk przełóżcie je do miski i przykryjcie natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawcie do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość. Gdy urośnie, wyjmijcie ciasto z miski, kilka razy ugniećcie, podzielcie na części i uformować cienkie placki. Przyrzućcie je na wysmarowaną okrągła brytfankę lub kamień do pieczenia pizzy. Wysmarujcie cienką warstwą sosu, pozostawiając brzegi ciasta. Dodatki do pizzy okrójcie w cienkie plasterki, a ser zetrzyjcie na grubych oczkach. Na sos wysypcie mozarellę i dodatki.

 

 

 

Inne propozycje na lunch we włoskim stylu:

  


Włoska strona lata z Galbani

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.