
Włoska, domowa pizza na cienkim cieście
Włoska, domowa pizza na cienkim cieście to fantastyczna chwila zapomnienia wieczorem. Sprawi. że poczujecie się jak we Włoszech. Idealnie cienkie ciasto i włoski ser mozzarella sprawią, że wasze popołudnie stanie się chwilą wytchnienia.
Pizza, zwłaszcza ta wykonana w domu może sprawić wiele radości. Sami możecie dobrać do niej składniki, a gotowanie wcale nie musibyć samotne. Spróbujcie zaprosić pozostałych domowników. Wspólne gotowanie z dziećmi na pewno sprawi im i wam dodatkowych pozytywnych wrażeń. Sami zdecydujcie czy wolicie margerittę (tutaj przepis), czy może wegetariańską (tutaj przepis) lub taką pyszną wariację składnikową jak dzisiaj moja. Potrawy włoskie maja wielka zaletę w te upalne dni są lekkie i sycące. Dzięki czemu coraz częściej będą u mnie gościły. Składniki:
ciasto:
- 4 niepełne szklanki mąki do pizzy
- 1,5 szklanki wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- oliwa do smarowania blaszek i dłoni, na wypadek lepienia się ciasta
sos do pizzy:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 ząbku czosnku
- 1/2 łyżeczki ketchupu
- 1/2/ łyżeczki oregano.
dodatki:
- 1 pieczarka
- 3 oliwki czarne
- kulka sera mozzarelli
- 1/4 papryki
Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączcie ze sobą i wyróbcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od rąk przełóżcie je do miski i przykryjcie natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawcie do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość. Gdy urośnie, wyjmijcie ciasto z miski, kilka razy ugniećcie, podzielcie na części i uformować cienkie placki. Przyrzućcie je na wysmarowaną okrągła brytfankę lub kamień do pieczenia pizzy. Wysmarujcie cienką warstwą sosu, pozostawiając brzegi ciasta. Dodatki do pizzy okrójcie w cienkie plasterki, a ser zetrzyjcie na grubych oczkach. Na sos wysypcie mozarellę i dodatki.
Inne propozycje na lunch we włoskim stylu: