Wytrawna tarta

Wytrawna tarta

Wczoraj na kolację postanowiłam zrobić coś czego jeszcze nie jadłam, a byłoby lekkie i z dużą ilością warzyw. Postawiłam na wytrawną TARTĘ WARZYWNĄ NA SPODZIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Danie to z chęcią przygotuje na kolację ze znajomymi lub rodziną. Jest bardzo uniwersalna, ponieważ możecie dodać dowolne składniki. Wytrawna tarta może być wegetariańska lub z mięsem albo pół na pół. Macie tu pełną dowolność. Moja tarta była z mięsem i warzywami. Wyszła sycąca ale lekka. Jeśli byłoby jej więcej na pewno wszystko byśmy zjedli. Użyłam okrągłej formy do tarty o szerokości 24 centymetrów dla 2 osób. Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • kilka różyczek brokuł
  • marchewka
  • pół małej puszki groszku
  • pół małej puszki kukurydzy
  • pół papryki
  • ziemniak
  • 250 gram mięsa mielonego
  • kostka żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • papryka ostra
  • ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli

Wysmarujcie formę masłem i wyłóżcie ciastem. Ciasto może wystawać poza brzegi formy, ponieważ skurczy się podczas pieczenia. Brokuły, marchewkę, paprykę i ziemniaka gotujemy na parze z małą ilością ziół prowansalskich. Mięso usmażcie na patelni z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką i pieprzem. Na ciasto francuskie wyłóżcie wszystkie składniki i posypie startym żółtym serem. Wytrawną tartę pieczcie około 15 minut w 180 stopniach.

Inne pomysły na obiad:

    


 

 

  Ten wpis bierze udział w akcji “warzywa korzenne 2017”

4 thoughts on “Wytrawna tarta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.