Zapa krem z buraków

Zapa krem z buraków

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dzisiaj na mój stół trafiła zupa, krem z buraków. Jest sycąca, aromatyczna. Sprawdzi się jako obiad, kolacja jak i lunch box do podgrzania poza domem.

Ostatnio zblendowana zupa stała się moją ulubioną. Krem mogę wykonać z każdego warzywa i w bardzo krótkim czasie. Świetnie nada się na przyjęcie jak i codzienny obiad. Przy tym dostarcza wielu składników i minerałów zawartych w licznych warzywach. Konsystencja musu przekona do siebie dzieci jak i dorosłych. Nie dodaję do niej żadnej zasmażki na bazie mąki, dzięki czemu krem jest bezglutenenowy. Składniki:

  • 1 kg buraków
  • kilka ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/5 pora
  • 1/2 cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól i pieprz

Buraki obierzcie i gotujcie wraz z resztą składników do miękkości. Odlejcie bulion, tak by tylko przykrywał buraki. Całość zblendujcie na jednolitą konsystencję musu. W razie zbyt gęstej zupy dolejcie bulionu. Zagotujcie, aby mus się połączył.

 

Inne zupy kremy:

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.