Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to łatwy i szybki obiad. Zawiera jedną z 5 porcji zalecanych do spożycia w ciągu dnia. Składniki na koniec zapiekają się w piekarniku, dzięki czemu smak jest jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny.

Zapikanki są dość łatwe w wykonaniu a nadają się na każdą okazję. Możecie dodać w zasadzie dowolne składniki, podgotować je i zapiec. Jedyne co Was ogranicza to dostępne składniki w domu lub na targu.

Składniki:

  • 250 gram makaronu świderki lub innego rodzaju
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 gram mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
  • 1 kulka mozarelli
  • 200 gram śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyzki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia

Makaron podgotujcie w osolonej wodzie. Powinien on być lekko twardy, aby podczas zapiekania nie rozgotował się. Mięso usmażcie na 3 łyzkach oleju z pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami czosnku, solą i pieprzem oraz papryką. Dodajcie passatę oraz koncentrat. Na dno formy wylejcie 1 łyżkę oleju. Pierwszą warstę ułóżcie z makaronu, dodajcie trochę startej mozarelli, ułużcie mięso w sosie, znów przykryjcie odrobiną mozarelli, przykryjcie makaronem. Śmietanę połączcie z jajkami i zalejcie przygotowane danie. Na koniec pokrójcie cukinię na grubsze plasterki. Rozłużcie ją jako ostatnią warstwę. Zapiekankę pieczcie w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gdy cukinia bedzie podpieczona posypcie ją ostatnią częscią mozarelli. Zapieczcie jeszcze do roztopienia sera.

 

 

 

Inne propozycje obiadowe:

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.