Zapiekanka ziemniaczana z serem

Zapiekanka ziemniaczana z serem

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dzisiejszy dzień przyniósł kolejne danie obiadowe. Powstała zapiekanka ziemniaczana z żółtym serem. Jest aromatyczna, smaczna, szybko (poza czasem oczekiwania na upieczenie) i pasuje do niemal każdego dodatku. Zdecydowanie nada się do podania wraz z kotletem mięsnym jak i solo.

Składniki:

  • kilka surowych ziemniaków
  • kawałek sera żółtego
  • jajko
  • poł szklanki mleka
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy

Ziemniaki obierzcie i pokrojcie w grubsze plasterki. W wysmarowanej formie układające ziemniaki dachówkowo, czyli pozostawiajac przestrzeń pomiedzy nimi. Roztrzepane jajko z mlekiem i startym żółtym serem wlejcie do formy. Zalewa powinna zakryć ziemniaki, aby mogły się ugotować. Jeśli zalewy wyszło za mało wykonajcie jej jeszcze jedną porcję. Na wierzch możecie ułożyć kilka plasterków masła i trochę startego żółtego sera, dzięki czemu ziemniaki nie wyschną a zapiekanka będzie apetycznie zarumieniona. Pieczcie w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Nie bójcie się sprawdzać drewnianym patyczkiem, co jakiś czas, czy ziemniaczana zapiekanka jest juz gotowa. Jeśli ziemniaki będą miękkie możecie zakończyć pieczenie wcześniej.

 

Inne propozycje obiadu:

     

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.