ZEBRA w paski

ZEBRA w paski

Późna jesień i wczesna zima poprzez panującą pogodę powodują brak inspiracji. Najlepiej, abyście wtedy sięgali po sprawdzone przez was przepisy. Często, gdy zaserwujecie znaną potrawę po długim czasie różnych nowości wydaje się ona jak „odkrycie Ameryki przez Kolumba”. Chciałabym, abyście w swoich przygodach z gotowaniem zawsze słuchali opinii i życzeń konsumentów. To fakt, że nie zawsze są trafione i nigdy nie przypadniecie do smaku każdemu. Warto, abyście mieli kilka sprawdzonych przepisów, które w razie niespodziewanych gości będziecie mogli użyć. Przy wyborze weźcie pod uwagę dostępność składników i szybkość wykonania. Na mojej liście znajduje się m. in. przepis na ZEBRĘ.

Składniki:

  • 4 jajka

  • ½ – ¾ szklanki cukru

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 ½ szklanki + 3 łyżki mąki

  • ¾ szklanki oleju

  • 1 szklanka napoju gazowanego (pomarańczowy, cytrynowy, woda)

  • 3 łyżki kakao

Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie cukier, żółtka oraz 2 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Składniki połączcie. Dodajcie olej i napój. Podzielcie ciasto na dwie części. Do pierwszej wsypcie kakao, a do drugiej dodajcie 3 łyżki mąki. Dno wysmarujcie masłem i posypcie bułką tartą lub mąką. Na środek brytfanny nakładajcie po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Nie rozsmarowujcie go tylko nakładajcie bezpośrednio na siebie. Jeśli ciasto nie rozleje się do brzegów możecie delikatnie poruszać nim. Pieczcie w temperaturze 160 stopni przez 50 minut.

zebra02a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.