Zielona Babka Wielkanocna

Zielona Babka Wielkanocna

Zielona babka wielkanocna jest inna, niż wszystkie. Kolorowa, zielona z forsycją i bukszpanem do dekoracji.

Babka wyszła mało słodka, puszysta i mokra. Jest idealna na wielkanocny podwieczorek. Pasuje idealnie do wina, kawy i herbaty. Zielona babka urozmaica świąteczny, wiosenny stół. Oprócz babki obowiązkowym daniem na wielkanocnym stole są faszerowane jajka np. szpinakiem (przepis tutaj). Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki maki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 gram odciśniętego szpinaku

Szpinak rozmroźcie i odsaczcie na sitku. Jajka utrzyjcie z cukrem, dodajcie olej i wymieszajcie. Wsypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dodajcie odciśnięty szpinak. Całość wymieszajcie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczcie w 180 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut w formie z kominem do babki.

Inne babki:

 

 

 

2 thoughts on “Zielona Babka Wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.