Zielone pierogi ze szpinakiem i fetą

Zielone pierogi ze szpinakiem i fetą

Zielone pierogi ze szpinakiem i fetą to super food stworzony z myślą o naturze oraz wegetarian. Szpinak w cieście oraz farszu nadaje im charakterystyczny zielony kolor. Są świetne na obiad oraz na przekąskę.

Zielone pierogi są w przynajmniej połowie przygotowane ze szpinaku. Tak niecodzienne ciasto możecie użyć również do innego farszu. Zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i kolorami. Myśle, że nawet osoby, które lubią tylko klasykę skuszą się na tę nowoczesną propozycję. Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 125 gram szpinaku mrożonego, rozdrobnionego ( jeśli używacie świeżego to zblendujcie go przed dodaniem do ciasta)

Farsz:

  • 125 gram szpinaku mrożonego, rozdrobnionego ( jeśli używacie świeżego to zblendujcie go)
  • 1 łyżka masła
  • 100 gram sera typu feta
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 2 szczypty przyprawy Vegeta Natur
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Składniki na ciasto zagniećcie na jednolitą masę. Pamiętajcie, aby do ciasta dodać zbelendowany szpinak, jeśli użyliście świeżego. Ciasto odstawcie na 20 minut w misce przykrytej folią. W tym czasie podsmażcie na maśle szpinak, którego użyjecie do farszu, wraz z przyprawami. Do przygotowanego szpinaku dodajcie pokrojony w kostę ser. Farsz dobrze smakuje, gdy ser feta pozostaje nadal w małych kawałkach, więc nie musicie zbytnio przykładać się do rozmieszania sera w szpinaku. Gdy ciasto odpocznie podzielcie je na 4 części. Pierwszą ćwiartkę rozwałkujcie na ciasto i grubości około 3 mm. Kubkiem wykrawajcie koła, na które nałóżcie po łyżeczce farszu. Tak przygotowane porcje złóżcie na pół, złączenie ciasto tylko na brzegu i przygniećcie widelcem lub palcami. Tak przygotowane pierogi ugotujcie w osolonej wodzie przez 1 minutę, po wypłynięciu na powierzchnię. Podajcie z serem typu feta, pomidorami koktajlowymi oraz bazylią.

ZielonePierogi
ZielonePierogi
ZielonePierogi

Inne wege pomysły:

KoktajlAwokado
SałatkazKaszyJaglanej
SalatkazAwokado
KaszazPieczarkamiiSoczewica


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.