Zupa krem pieczarkowy

Zupa krem pieczarkowy

W lasach zdecydowanie trwa sezon na grzyby. Wstyd się przyznać, ale jedyny rodzaj jaki rozpoznaje to pieczarka w sklepie, w związku z czym powstała zupa, krem pieczarkowa. Jest prosta w wykonaniu, aromatyczna i świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem.

Uwielbiam zupy, kremy. Mogę je jeść zarówno na lunch jak i kolacje. Wystarczy je tylko podgrzać po zrobieniu i mam pyszny posiłek rownież w pracy. Kremy z warzyw są odżywcze i sycące za co bardzo je lubię. Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • noga lub podgardle z kurczaka
  • pół marcheki
  • pół pora
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego

Na bazie kurczaka, marchewki, pora i ziemniaków ugotujcie wywar, jeśli macie ochotę pomińcie mięso, aby otrzymać wersje wegetariańską. Na łyżce oleju zeszklijcie cebulę i dodajcie pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajcie całość do wywaru. Całość zagotujcie. Odlejcie szklankę wywaru i dodajcie śmietanę lub jogurt naturalny. Koniecznie od razu wymieszajcie śmietanę koziołkiem. Dodanie śmietany najpierw do małej ilości zupy zachartuje śmietanę, dzięki czemu nie powinna zważyć się po dodaniu do reszty zupy. Śmietanę dodajcie do zupy. Po zagotowaniu się zupy możecie od razu przystąpić do blendowania. Najlepiej od razu odlejcie sporą cześć wody z zupy i dolewajcie ją w razie potrzeby. Dzięki temu będzie mieć kontrole nad konsystencją kremu. Koniecznie krem z pieczarek podawajcie z grzankami z serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline