Zupa, krem z cukinii

Zupa, krem z cukinii

Zupa, krem z cukinii, jest prosta, szybka i tania w wykonaniu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych a jest przepyszna i sycąca.

Zupy w formie krem są świetną propozycją do przemycania dużej ilości składników mineralnych i witamin oraz do tzw. czyszczenia lodówki z zalegających warzyw. Aktualnie trwa sezon na cukinię, które warto jeść. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, czyli 15, cukinia jest bezpieczna dla diabetyków, którzy powinni zwracać uwagę na ładunek glikemiczny spożywanych potraw. Anemicy, bezglutenowcy, wegetarianie oraz osoby odchudzające się mogą spożywać tę prostą i smaczną zupę. Składniki:

  • 1 kilo młodej cukini
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 młodej cebuli
  • łyżka oleju

Na oleju w garnku, w którym będziecie gotować krem zeszklijcie pokrojoną w kostkę cebulę. Odkrójcie końcówki od cukinii i pokrójcie na około 1 centymetrowe kawałki i wrzućcie do cebuli. W części warzywo zeszkli się i wtedy dodajcie bulion i pokrojone ziemniaki. Gotujcie do miękkości warzyw i zmiksujcie.

 

 

Inne zupy:

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.