Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa, krem z dyni zdecydowanie zalicza się u mnie do sezonowych, jesiennych zup. Jest prosta w wykonaniu a jej smak idealnie nadaje się na chłodne jesienne dni.

Zabierając się do zrobienia zupy, kremu z dyni pamiętajcie, że dynia jest tu głównym składnikiem, lecz nie jedynym. Koniecznie dodajcie włoszczyznę, marchewkę, ziemniaki i dużo aromatycznych przypraw jak imbir, kurkuma czy ostra papryka. Obiad w takiej formie na pewno rozgrzeje Was po długim lekko chłodnym spacerze. Składniki:

  • mała dynia
  • duża marchewka
  • duży ziemniak lub kilka małych
  • kawałek pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • liść laurowy
  • dodatkowo: grzanki lub pestki z dyni

dodatkowo przyprawy:

  • imbir
  • kurkuma
  • papryka ostra
  • sos sojowy

Z pokrojonych składników ugotujcie wywar. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie odlejcie trochę bulionu i zblendujcie. Dodajcie przyprawy wedle smaku. Jeśli krem wyjdzie za gęsty dodajcie odrobine wywaru, aż do uzyskania porządanej konsystencji. Podawajcie z grzankami lub pustkami z dyni.

 

Inne zupy:

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline