Zupa, Krem z kalafiora

Zupa, Krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to lekka propozycja na obiad. Pyszny, rozgrzewający i kremowy.

Zupy kremy są proste w przygotowaniu i lekkostrawne. Dzięki czemu osoby z problemami żołądkowymi, dzieci oraz osoby starsze nie będą miały problemów z posiłkiem. Składniki:

  • główka kalafiora
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oleju

Kalafiora pokrójcie na różyczki i ugotujcie w wywarze warzywnym wraz z przyprawami oraz ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Cebule obierzcie i pokrójcie w piórka. Podsmażcie na 2 łyżkach oleju. Dodajcie do warzyw. Gdy kalafior i ziemniaki zmiękną wyłączcie zupę. Jeśli macie plastikową końcówkę blendera to poczekajcie, aż wystygnie. W przypadku, gdy dysponujecie metalowym blenderem możecie od razu zacząć blendowanie. Odlejcie połowę wody i zblendujcie na jednolity krem. Jeśli uznacie, że krem jest za gęsty dodajcie trochę wywaru, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

 

Inne zupy:

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.