Zupa krem z warzyw

Zupa krem z warzyw

W pierwsze dni wiosny chciałabym jeść tylko warzywa i owoce i ubierać się kolorowo, najlepiej zostawiając kurtkę w szafie. W związku z tym na mój obiadowy talerz trafiła dziś zupa krem z warzyw. Dodałam praktycznie każde warzywo jakie znalazłam na pobliskim bazarku. Ich różnorodność dostarcza wiele składników mineralnych i witamin, których tak bardzo potrzebuje organizm po zimie.

Ten krem z warzyw jest rozgrzewający i sycący. Na pewno sprawdzi się dla dzieci jak i dorosłych, podczas rodzinnego obiadu jak i tego codziennego. Zupa krem może być waszym sposobem na niejadka. Wystarczy, że zmiksujecie wszystkie składniki i na pewno posiłek zniknie w parę chwil. Składniki:

  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1/4 pora
  • pietruszka
  • pół brokuła
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej (niestety mrożonej)
  • garść groszku (niestety mrożonego)
  • odrobinę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • łyżeczka majeranku

Cebulkę i czosnek zeszklijcie w garnku, odlejcie pozostały olej. Obrane i pokrojone warzywa z przyprawami zalejcie bulionem lub wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotujcie do miękkości warzyw. Jeśli macie metalową końcówkę przy blenderze to możecie od razu zmiksować zupę, jeśli nie to koniecznie poczekajcie, aż wystygnie, aby nie zniszczyć robota. Proponuję odlać tyle bulionu do szklanki lub naczynia, aby w garnku warzywa były do połowy zalane wywarem. W miarę miksowania ocenicie jaką konsystencje chcecie uzyskać i dolejecie odpowiednią jego ilość.

Pamiętajcie, że jest to propozycja jarska i jeśli tylko macie ochotę możecie ugotować zupę krem na mięsie.

Inne propozycje obiadu:

    


  Ten wpis bierze udział w akcji “warzywa korzenne 2017”

One thought on “Zupa krem z warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline