Zupa, krem z zielonego groszku z chipsem bekonowym

Zupa, krem z zielonego groszku z chipsem bekonowym

Zupa, krem z zielonego groszku skradła moje serce już dawno temu. Podana z chipsem bekonowym pasuje nawet na oficjalne rodzinne spotkania. Część z Was teraz złapie się za głowę i zapyta  “jak to rodzinny obiad bez rosołu?” Tak! Ta zupa, krem jest elegancka i nowoczesna jednocześnie.

Moja zupa wyszła aromatyczna, a chips bekonowy podkreśla tylko jej wyjątkowość. Oczywiście zupę możecie podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, jednakże naturalny, domowy chips bekonowy jest o wiele pyszniejszy i efektowny. Na prawdę warto go zrobić. Zupy kremy są moimi ulubionymi i dzięki nim możecie przemycić wiele cennych warzyw. Składniki:

  • 1 1/2 torebki mrożonego groszku lub 2 puszki groszku z puszki
  • marchewka
  • ziemniak
  • kilka ziarenek ziela angielskich
  • kilka ziarenek pieprzu
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • litr bulionu warzywnego lub z drobiu

Marchewkę i ziemniaka obierzcie i pokrójcie, dodajcie do bulionu razem z resztą składników. Gotujcie do miękkości groszku i warzyw. Zblendujcie zupę na jednolity krem. Podawajcie z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsem bekonowym, który możecie zrobić poprzez upieczenie na papierze do pieczenia pojedynczo rozłożonego boczku w plastrach przez 20-30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

Inne zupy kremy:

  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline