Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Coraz chłodniejsze dni zachęcają mnie do przyrządzania rozgrzewających potraw z dużą ilością przypraw. Zupa meksykańska, którą przygotowałam zdecydowanie należy do potraw jesienno-zimowych.

Zupa meksykańska jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wraz z fasolką po bretońsku (przepis) jest moją ulubioną potrawą na zimne dni. Zupa meksykańska w swoim smaku zaznacza chrupkość kukurydzy, delikatność fasoli czerwonej z dodatkiem papryki, kruchość mięsa oraz charakterystyczny ostry smak. Jest to pierwsze danie, do którego użyłam chili. Do tej pory przyznaje się, że bałam się dodawać ostrych przypraw, jednakże niesłusznie. Zupa meksykańska wyszła rozgrzewająca, wyrazista i niesamowita. Jestem zachwycona jej smakiem. Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego lub w kawałku z kurczaka lub wołowiny
  • 2 słoiczki bazy pomidorowej do obiadu (przepis) lub pomidorów w kartoniku
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej faoli
  • 2 duże papryki
  • łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół cebuli

Mięso pokrójcie w kostkę lub nie jeśli macie mielone i podsmażcie na patelni z solą i pieprzem. Po usmażeniu wrzućcie je do garnka i zalejcie dwoma bazami pomidorowymi do obiadu lub pomidorami z kartonika.Kukurydzę i fasolę odjecie z zalewy i dodajcie do garnka. papryki pokrójcie na małe paski i dodajcie do reszty. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni, następnie ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do zupy. Dodajcie przyprawy i kontrolujcie uzyskany smak. Wedle uznania dodajcie mniej lub więcej chili, soli lub pieprzu. Gotujcie do chrupkości kukurydzy i miękkości papryki. Zupę meksykańską możecie podać ze świeża bagietką lub nachosami.

Podobne dania:

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline