Zupa pomidorowa – pomidorówka

Zupa pomidorowa – pomidorówka

Zupa pomidorowa jest królową wszystkich domów. Jest tyle przepisów ile gospodarstw. Najlepsza jest ta, która Wam smakuje. Najprostrze dania są czasem najlepsze i czasem przychodzi taki dzień, że nie chce się gotować. Wtedy przychodzi mi z pomocą pomidorówka. Zupa ta jest prosta w wykonaniu i chyba zawsze wychodzi. Trochę można powiedzieć, że sama się gotuje. Jedyną chwilą niepewności jest dodawanie pomidorów oraz śmietany. Reszta wydaje się samodzielnie tworzyć piękne smaki i aromaty. Składniki:

  • nóżka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli i mielonego pieprzu
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki własnej pomidorowej bazy (przepis)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu oraz kilka liści laurowych
  • makaron luz ryż

W garnku z 2 litrami wody oraz solą i pieprzem gotować przez około 40 minut nogę z kurczaka. W międzyczasie zdejmować łyżką wytrącone na powierzchni “szumowiny”. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę wraz z przyprawami i gotować przez następne 20 minut. Wyjąć mięso z wywaru. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory. Wymieszać i zagotować. W miseczce śmietanę rozrobić z 1 łyżką cieplej wody, następnie wciąż mieszając dodać kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać przygotowaną śmietanę. Całość delikatnie podgrzać. Podawać z pokrojoną marchewką z zupy oraz makaronem lub ryżem.

Inne zupy:

Zupa krem z warzyw
Zupa krem z cukinii
Zupa z batatów i ciecierzycy
Zupa Meksykańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.