Zupa warzywna z ciecierzycy

Zupa warzywna z ciecierzycy

Zupa warzywna z ciecierzycy to kolorowa i odżywcza propozycja na lunch. Jest prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna.

Zupy w okresie zimowym sprawdzają się bardzo dobrze, ponieważ dostarczają wiele składników mineralnych, rozgrzewają organizm oraz smakiem przypominają o ciepłych dniach. Zimą polecam Wam korzystanie z mrożonych warzyw. Są równie smaczne i o wiele tańsze, niż te z importu. Taka zupa jak ta w większości domów może powstać podczas tzw. czyszczenia lodówki z resztek. Możecie ugotować dowolne warzywa i uzyskać pięknie kolorową zupę.

Składniki:

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 pęczku koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1/3 pietruszki
  • 1/2 brokuła
  • 2 garście mrożonej fasolki zielonej
  • 2 garście jarmużu
  • 1/2 puszki ciecierzycy

Przygotowanie zupy rozpocznijcie od pokrojenia warzyw. Marchewki w plasterki, ziemniaki w kostkę, brokuła w różyczki. Do dużego garnka wlejcie połowę jego wysokości wody i dodajcie przyprawy wraz z marchewką, pietruszką i fasolką. Do w połowie miękkich warzyw dodajcie ziemniaki i brokuła. Na koniec dodajcie jarmuż i soczewicę. Gotujcie zupę, aż ciecierzyca będzie taka jak lubicie. Sami wybierzcie, czy ma być lekko chrupiąca czy mocno ugotowana. Zupę przed podaniem możecie posypać liśćmi bazylii lub natki.

Inne zupy:

Krem z kalafiora
Zupa z batatów
Krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.