
Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą
Zimą zdecydowanie częściej sięgam na po rozgrzewające zupy z masą cennych składników. Dziś zrobiłam zupę z batatów i papryki z ciecierzycą. Jest lekko pikantna, sycąca, aromatyczna i nie zawiera glutenu.
Bataty to słodkie ziemniaki. Są większe, pomarańczowe i lekko słodkie. Pasują do sałatek, zup i drugich dań. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie.
Do zupy dodałam ciecierzycę, dzięki czemu ma dużą zawartość białka. Zdecydowanie nada się dla wegetarian, anemików, osób dbających o zdrowe odżywianie, przebywających na diecie bezglutenowej. Jest to kolejna propozycja dla tzw. podwójnych domów gdzie wegetarianie i mięsożercy łączą kuchnie. Gdy podzielicie zupę na pół i do jednej części dodacie mięso mielone lub pokrojone w kawałkach, a do drugiej ciecierzycę otrzymacie świetny, prosty obiad dla dwóch grup żywieniowych. Składniki:
- 2 bataty o masie około 1/2 kilo
- czerwona papryka
- pół puszki ciecierzycy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- wywar warzywny
- opcjonalnie mięso mielone lub pokrojone w kawałki
- ząbek czosnku
- cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Cebulę i czosnek pokrójcie i podsmażcie na patelni z olejem. Dodajcie pokrojone bataty i paprykę. Dodajcie przyprawy. Smażcie warzywa do miękkości. Do wywaru warzywnego dodajcie usmażone warzywa, koncentrat i ciecierzycę. Podgotujcie chwilę. Zupę koniecznie podawajcie na ciepło.
inne propozycje obiadów:
One thought on “Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą”
Ale pysznie wygląda. 🙂