Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą

Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą

Zimą zdecydowanie częściej sięgam na po rozgrzewające zupy z masą cennych składników. Dziś zrobiłam zupę z batatów i papryki z ciecierzycą.  Jest lekko pikantna, sycąca, aromatyczna i nie zawiera glutenu.

Bataty to słodkie ziemniaki. Są większe, pomarańczowe i lekko słodkie. Pasują do sałatek, zup i drugich dań. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie.

Do zupy dodałam ciecierzycę, dzięki czemu ma dużą zawartość białka. Zdecydowanie nada się dla wegetarian, anemików, osób dbających o zdrowe odżywianie, przebywających na diecie bezglutenowej. Jest to kolejna propozycja dla tzw. podwójnych domów gdzie wegetarianie i mięsożercy łączą kuchnie. Gdy podzielicie zupę na pół i do jednej części dodacie mięso mielone lub pokrojone w kawałkach, a do drugiej ciecierzycę otrzymacie świetny, prosty obiad dla dwóch grup żywieniowych. Składniki:

  • 2 bataty o masie około 1/2 kilo
  • czerwona papryka
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • wywar warzywny
  • opcjonalnie mięso mielone lub pokrojone w kawałki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Cebulę i czosnek pokrójcie i podsmażcie na patelni z olejem. Dodajcie pokrojone bataty i paprykę. Dodajcie przyprawy. Smażcie warzywa do miękkości. Do wywaru warzywnego dodajcie usmażone warzywa, koncentrat i ciecierzycę. Podgotujcie chwilę. Zupę koniecznie podawajcie na ciepło.

 

inne propozycje obiadów:

    

 



Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

One thought on “Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.